Raad 1 februari 2022 (19:30 - 22:30)
- Zaal:
- Raadzaal
- Openbaarheid:
- Openbaar
In verband met coronamaatregelen vindt deze vergadering zonder publiek plaats. De uitzending kan live of achteraf gevolgd worden via raad.hellendoorn.nl. Wilt u inspreken op één van de onderwerpen op de agenda? Dat kan, mits u dat nog niet heeft gedaan in een eerdere vergadering en het voorstel niet gewijzigd is. Of heeft u zelf een onderwerp waarover u wilt inspreken? Ook dat kan. Neem dan vooraf aan de vergadering contact op met de griffie, mail griffie@hellendoorn.nl, tel 06 54248121 of 06 34171631.
Agenda
1 | Opening
Sprekers |
|
2 | Vaststelling agenda
Voorstel:
Status: Ter vaststelling Sprekers |
|
3 | Mededelingen
Voorstel:
Status: Informatief Sprekers |
|
4 | Eerste wijziging verordeningen afvalstoffenheffing, OZB en rioolheffing 2022
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad van 1 februari 2022, gezien de agendering in december 2021. In de debatronde van 25 januari 2022 is wel een toelichting en debat geweest op diverse scenario's verordening OZB. Samenvatting: U hebt in de raadsvergadering van 21 december 2021 onder andere de verordeningen afvalstoffenheffing, OZB en rioolheffing voor 2022 vastgesteld. De tarieven voor die belastingsoorten waren toen fictief en op een te hoog niveau vastgesteld omdat relevante gegevens voor de exacte tariefberekening ontbraken. Het gaat daarbij om taxatiegegevens in het kader van de Wet WOZ, de aantallen uitgezette containers voor de afvalstoffenheffing en het waterverbruik dat de basis vormt voor de rioolheffing. Inmiddels is de benodigde informatie beschikbaar. Daarnaast is er op 25 januari een debatronde geweest met uw raad waarin u gevraagd is ideeën voor een verlaging van de OZB kenbaar te maken. Wij stellen u voor om de belastingtarieven nu op hun definitieve niveau vast te stellen. De tarieven zijn lager dan de eerder vastgestelde tarieven. Daarom gelden ze met terugwerkende kracht per 1 januari 2022.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
5 | Kiezen plan besteding Salomonsongelden
Advies debatronde 18 januari: agenderen voor de raad van 1 februari 2022. Samenvatting: Er zijn 19 plannen binnengekomen voor het besteden van de Salomonsongelden. Uit die plannen heeft de beoordelingscommissie 3 geselecteerd. Dit voorstel dient als basis voor het raadsbesluit om één van de drie geselecteerde plannen te kiezen.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
6 | Regiovisie Jeugdhulp Twente
Advies debatronde 18 januari: agenderen voor de raad van 1 februari 2022. Samenvatting: De Algemene Leden Vergadering (ALV) van de VNG heeft in juni 2020 een resolutie aangenomen met de strekking dat alle gemeenten in 2021 in regioverband een regiovisie jeugdhulp moeten opstellen, die wordt vastgesteld door hun gemeenteraden. Afgelopen jaar is, samen met allerlei betrokkenen uit het jeugdveld, in Twente een dergelijke visie opgesteld. Op 17 november 2021 heeft het algemeen bestuur van de gezondheidsregio Twente ingestemd met deze Regiovisie Jeugdhulp Twente (bijlage 1). U wordt als gemeenteraad gevraagd de Twentse regiovisie jeugdhulp vast te stellen en daarnaast het college opdracht te geven om concrete afspraken over de uitvoering van deze visie neer te leggen in een meerjarige regionale samenwerkingsagenda.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
7 | Bestemmingsplan Groenstrook Vakantiepark Hellendoorn
Advies debatronde 18 januari: agenderen voor de raad van 1 februari 2022. Samenvatting: Het ontwerpbestemmingsplan "Groenstrook Vakantiepark Hellendoorn" heeft gedurende zes weken ter inzage gelegen. Tijdens de inzagetermijn zijn er twee zienswijzen ingediend. Geadviseerd wordt de ingediende zienswijzen ontvankelijk en ongegrond te verklaren. Er is derhalve geen aanleiding het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan. Verder is er ook geen aanleiding het bestemmingsplan anderszins te wijzigen. Daarom wordt u voorgesteld het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ter visie gelegde ontwerpbestemmingsplan.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
8 | Bestemmingsplan Schanshekweg 12, Nijverdal
Advies debatronde 25 januari: agenderen voor de raad van 1 februari als hamerstuk. Samenvatting: Via de motie van 12 mei 2020 heeft de raad verzocht om voor de eigenaren van de locatie Schanshekweg 12 te Nijverdal zorg te dragen voor de aanpassing van de bestemming, zodat een breder pakket agrarische nevenactiviteiten mogelijk wordt. Een bestemmingsplan is opgesteld door een extern bureau in overleg met de eigenaren en met de gemeente. Dit bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen en er is één zienswijze ingediend. De zienswijze is beoordeeld en heeft geleid tot het voorstel om het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen. De wijzigingen betreffen het aanpassen van het bestemmingsvlak "Groen-Landschapselement". Een gedeelte hiervan nabij de Schanshekweg krijgt dan de bestemming "Agrarische met waarden" om aldaar de bestaande bedrijfsinrit te kunnen blijven gebruiken. Voor het resterende deel van de gronden met de bestemming "Groen-Landschapselement" wordt voorgesteld de verbodsbepaling op te nemen om geen bedrijfsinrit binnen deze bestemming toe te laten. Tevens wordt voorzien in de bepaling, dat die niet-agrarische nevenactiviteiten, die een grotere invloed op de omgeving hebben niet worden toegelaten in een zone van 50 m rond de woning Schanshekweg 6a. In het plan is sprake van een zogenaamde maatvoeringsaanduiding. De verbeelding komt niet overeen met de tekst. Voorstel is dit aan te passen en gelijkluidend te maken. Deze maatvoeringsaanduiding voorziet in lagere gebouwen aan de zijde van de woning Schanshekweg 6a. Ervaring heeft geleerd dat de gekozen maat leidt tot beperkingen voor het agrarische bedrijf. Door deze zone smaller te maken, van 15m naar 10m, blijft de uitstraling voor de woning Schanshekweg 6a gelijk, maar kan aan de bedrijfszijde gewerkt worden met een hogere goothoogte, dit voor het goed kunnen stallen van landbouwmachines.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming (hamerstuk) Sprekers |
|
9 | Ontwerpbestemmingsplan herontwikkeling locatie Kerkweg-Rutgersstraat in Haarle
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad van 1 februari 2022, aangezien geen zienswijzen zijn ingediend. Samenvatting: Het ontwerpbestemmingsplan heeft in de periode van 2 oktober 2021 tot en met 13 november 2021 gedurende zes weken ter inzage gelegen. Er zijn geen zienswijzen ontvangen. Er is ook geen andere aanleiding om het ontwerpplan aan te passen. Wij stellen u voor om het bestemmingsplan ongewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ter inzage gelegde bestemmingsplan.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
10 | Bestemmingsplan Wilhelminastraat 75, Nijverdal
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad van 1 februari 2022, aangezien geen zienswijzen zijn ingediend. Samenvatting: Het ontwerpbestemmingsplan Wilhelminastraat 75 in Nijverdal heeft zes weken ter inzage gelegen. Tijdens de inzagetermijn zijn er geen zienswijzen ingediend. Er is ook anderszins geen aanleiding uw raad voor te stellen het bestemmingsplan gewijzigd vast te stellen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
11 | Accountancyfunctie 2022-2024, aanwijzing accountant
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad van 1 februari 2022 gezien het onderwerp. Samenvatting: Met de gemeenten Rijssen-Holten, Twenterand en Wierden hebben wij tezamen een Europese aanbesteding (met per gemeente een perceel) voor accountantsdiensten voor de boekjaren 2022-2024 voorbereid, met een optie voor een verlenging van 3 keer 1 jaar. Voor Hellendoorn heeft alleen BDO zich ingeschreven. De gegeven presentaties en uitwerking van de casus door het accountantskantoor BDO hebben we als goed beoordeeld. Op grond daarvan stellen we voor BDO opnieuw te benoemen als externe accountant.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
12 | Voortzetten samenwerking Twentse gemeenteraden
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad van 1 februari 2022 gezien het onderwerp. Samenvatting: De Twenteraad is in 2016 ontstaan als overlegplatform van en voor alle Twentse raadsleden. Sindsdien is de Twenteraad, evenals het presidium van de Twenteraad en het Twents griffiersoverleg, gefaciliteerd door en vanuit Regio Twente. De structuur van de Twentse samenwerking is in 2021 gewijzigd. Er zijn nieuwe samenwerkingsverbanden gevormd: de Twente Board en het Openbaar Lichaam Gezondheid. De Regio Twente in haar oude vorm bestaat niet meer. De structuurwijziging heeft het algemeen bestuur van Regio Twente doen besluiten om het faciliteren van de Twenteraad te beëindigen, per 1 maart 2022. Dit voorstel voorziet er in de samenwerking tussen Twentse gemeenteraden voort te zetten met inschakeling van een gastheergemeente. De 14 Twentse gemeenten stellen hiervoor jaarlijks gezamenlijk een bedrag van € 50.000 beschikbaar.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
13 | Oprichting stichting risicobeheer Veiligheidsregio Twente (VRT)
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad van 1 februari 2022 gezien het onderwerp. Samenvatting: Op grond van de Wet gemeenschappelijke regelingen wordt uw raad de mogelijk geboden een zienswijze te geven op een voorstel van Veiligheidsregio Twente (VRT). Het gaat daarbij om de oprichting van de stichting risicobeheer, die de veiligheidsregio's adviseert op het thema risicobeheer in relatie tot ongevallen en schade, en voor de veiligheidsregio's in ieder geval ongevallenverzekeringen inkoopt. Het voorstel geeft ons geen aanleiding voor het maken van opmerkingen.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
14 | Verzamelwijziging februari 2022
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad, aangezien het begrotingswijzigingen bevat nav eerder vastgestelde besluiten. Samenvatting: De begrotingswijzigingen in de verzamelwijziging zijn technisch van aard en vragen normaliter geen bestuurlijke afweging. Om ze te kunnen verwerken in onze begroting worden de wijzigingen gebundeld en voorgelegd aan uw raad. Het gaat om de volgende voorstellen:
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
15 | Wijziging raadsbesluiten in verband met wijziging Reglement van orde en Verordening op het raadsplein (technische wijzigingen)
De agendacommissie heeft het voorstel rechtstreeks geagendeerd voor de raad, aangezien het technische wijzigingen betreft nav wijziging vergadersysteem. Samenvatting: In september 2020 zijn de Verordening op het raadsplein en het Reglement van orde voor de vergaderingen en andere werkzaamheden van de raad vastgesteld. Daarbij is de Verordening op de raadscommissies ingetrokken. Bij de evaluatie daarvan in 2021 is besloten de nieuwe werkwijze van debat- en informatieronden in stand te laten. Als gevolg van de intrekking van de Verordening op de raadscommissies moet een 6-tal raadsbesluiten worden gewijzigd. Daartoe is een concept-raadsbesluit opgesteld.
Voorstel:
Status: Ter besluitvorming Sprekers |
|
15a | Vervolg agendapunt 4, onderdeel Besluitvorming Eerste wijziging verordening OZB
Indien de raad behoefte heeft aan eerst debat en later in de vergadering besluitvorming over eerste wijziging verordening OZB, is er de mogelijkheid om besluitvorming onder dit agendapunt te doen. Sprekers |
|
16 | Lijst brieven aan de raad 1 februari 2022
Voorstel:
Status: Vaststellen wijze van afhandeling Sprekers |
|
17 | Beantwoording vragen
Verzoek VVD vragen over Informatievoorziening raad Non Fill-velden uiterlijk te beantwoorden in de raadsvergadering van 1 februari 2022.
Voorstel:
Status: Informatief Sprekers |
|
19 | Besluitenlijst Raad 21 december 2021
Voorstel:
Status: Ter vaststelling Sprekers |
|
20 | Sluiting
Sprekers |